fredag 18 juli 2008

Järnvägsmännens brygga

Skapar denna "blogg" så att vem som kan gå in och skriva ner sina minnen från någon av de bryggor som förekommit under namnet "järnvägsmännens brygga".

Sidan tillhör därför http://www.badbryggan.se som är sidan som finns ute enbart dedikerad till denna plats i Helsingborg.

Så kom in och skriv egna minnen eller kommentera varandras inlägg, vem vet vad minnena kan skapa.

2 kommentarer:

jeppe sa...

Kan föregå med gott exempel och lämna mitt bidrag.

Jag har inte själv börjat bada här förrän runt -02 , Men kommer ihåg då jag var en 18 år [1983] att jag ofta körde förbi bryggan på den väg som fanns och som delade rangerbangården och havet. Det sorgliga är att jag inte minns hur bryggan såg ut då, enda jag minns var den bänk som stod uppställd längs sidan av stängslet som kapslade in bangårdens område.
Kan ibland tänka att synd man inte badade här då för nu när jag varit här sen dess så älskar jag platsen pga. närheten till havet, ljuden och synintrycken man har här över sundet. Kanske det som kallas mognad med vad vet jag.

Skulle vara skoj att få höra andras tankar, upplevelser på bryggan och kanske någon som sitter inne med information om de bryggor som varit och kanske även har bilder att dela med sig på denna härliga plats som många med mig uppskattar på alla sätt. Ta då gärna kontakt med mig och skulle det bli texter och bilder så ska givetvis rätt person få sitt namn om så önskas, för vet att många skulle uppskatta äldre bilder än de jag själv har på sidan så sätter gärna samman en sida för historiken om bryggan.

Jag har ofta suttit här och njutit av intrycken och ibland även plitat ner några rader, inte för att jag gör anspråk på att vara diktare eller något, men skrev tankar som kom iallafall.

--Hyllning till stad o liv--
Här ligger jag o njuter i solens goa sken
här ligger jag o njuter hör vattnet slå mot sten
vid denna brygga , vid denna stad
får både själ o kropp ett renande bad

Här ligger jag o njuter hör fiskmåsens glada skratt
Här ligger jag o njuter i denna stad vid denna skatt
sundets pärla så öppet ligger o bjuder in
så kom hit, ta för dig av dagen o njut den är din

Här ligger jag o njuter o ser båtar fara fram över sundet
Här ligger jag o njuter här mitt hjärta o själ för evigt är bundet
njuter såsom måsen på öppna vatten
tänker detta livet ta vara på det vårda det som skatten.
 © J. Bengtsson 2003
---Havets Musik---
Ett vågskvalp bryter tystnaden var sjätte sekund
Det skummar upp och dör sakta bort mot kustens stenar
Vilken känsla av ro och inre frid, så man i natten får en blund
Denna rytm, detta ljud så härligt själen lenar.
 Båtarna havet av styrka kan bära, men mjukt mot stenar det slår
Detta hav som åt oss näring, nöje och ro ger
Att då sitta här en marsdag med sällskap av måsars ljud man då bra mår
Ensam i denna stund, denna dag som om några månader fylls av fler.
 Havets musik med vågskvalp mot stenars hårda yta
Mjukhet ändock i vågors form i farten in mot land
Tänk ändå till sommarens minne man ska ligga här och flyta
I detta hav , i detta sund man kan känna så starka band.
© 2003 J.Bengtsson



Vad ligger då Järnvägsmännens brygga kanske någon undrar så för att lättast dela info så visar jag texter tagna från nätet med källhänvisning så att rättmätige upphovsperson ska få credit för uppgifterna.
______________________________________________________________________________________________________________________________________

Gröningen ligger längs Strandpromenaden i Helsingborg och är en stor och öppen gräsyta vid kanten av Öresund. Gröningen ligger strax norr om Norra hamnen och var tidigare ett spårområde då det gick tåg från Färjestationen och norrut. Efter att spåret grävts ner blev området en stor grönyta med badbrygga ut i sundet. Dess historiska anknytning till järnvägen har gjort att badbryggan kallas för "Järnvägsmännens brygga", detta pga. att arbetarna på rangerbangården hade detta som sin badplats under alla år.

Gröningen är populärt bland de som vill sola och bada under sommaren, men som inte vill ligga på någon av stadens stränder. I området finns lekplats, bouleplaner och flera sommarrestauranger, till exempel Bunker Bar och Mölleexpressen.

(Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gröningen)
______________________________________________________________________________________________________________________________________

Järnvägsmännens bad och gröningens stora lågklippta gräsyta blir bara populärare för varje år! Tills för bara några år sedan fanns här en stor rangerbangård och de som arbetade där tog sig gärna ett dopp på badplatsen. Sedan dess har det byggts en ny brygga och ett stort trädäck där man kan sitta eller klä om. Bakom badplatsen breder den stora gräsytan ut sig och allt detta hittar du näst intill mitt i stan! Badet omges av flera sommarrestauranger.

Stranden och toaletterna ses över flera gånger om dagen av kommunens entreprenör.

Faciliteter: Vattentoaletter (handikappanpassade), brygga med trappor, dusch, lekplats, grillplatser, restauranger och kiosker

Säkerhet: Livräddningsbojar, avisningsbojar för båtar
(källa: http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=42614&epslanguage=SV)

jeppe sa...

Härom veckan fick jag hjälp av en fd. arbetskamrat då han lyckats hitta våran badplats anno 1910 från bokserien "Det gamla Helsingborg- o...." Så idag ringde jag ansvarige utgivaren Karl Erik O:n -Ander och fick positivt svar att jag fick lov att lägga ut bilden på hemsidan för bryggan, så nu kan alla besökare få chans att njuta av det gamla från flydda dagar vid järnvägen och havet och badplatsen "järnvägsmännens". Så vill tacka för att jag fick hjälp att hitta bilden, fick lov att lägga ut den och tacka för inscanningen av bilden så den blev digital så att säga :-)

Så hoppas på fler äldre bilder från det vi kallar gröningen idag och platsen Järnvägsmännens brygga, Så ni som kanske har en gömma med bilder eller vet någon som kanske har det hör av er, för vet att bilderna kan göra många människor glada, och kan man förmedla den känslan så är mycket gott vunnet.
Må så gott för denna stund
//Jesper